Пътеводител при избора на завеси

Парализирате ли се, когато става въпрос за дизайна на прозорците и завесите си? Тази статия ще ви помогне при справянето с този проблем.

От къде да започнем?

На първо място трябва да решите каква ще бъде функциалността на завесите ви. Ако е важно те да осигурят тъмнина в стаята, трябва да се спрете на плътен тип завеси. Ако ли искате в стаята да влиза слънчева светлина, то вашите завеси могат да бъдат по-ефирни. Завесите с подплата ще ви излезнат по-скъпи, но подплатата ще ги предпази от изгарянията на слънцето и ще удължи техния живот.

Завеси с щампи

Какъв материал и цвят да са завесите?

Когато става въпрос за текстурата на завесите, трябва да се съобразите с останалата част от стаята. Практичните завеси са от коприна или коприна с памучен сатен. Те са лесни за почистване. Завесите от кадифе са по-тежки и придават тузарски вид на стаята, но тяхната подръжка също е по-трудна.

Цветът на завесите също зависи от вас. Дали искате завесите да допълват останалата част от интериора или искате да контрастират с него. Трябва да внимавате, ако решите да се спрете на втория вариант, защото рискът от грешен интериорен избор е голям. Най-добрият избор е да вземете цвета на стената и да добавите няколко нюанса по-тъмна палитра, същото можете да направите и с цвета на килима. Ще получите идеалния цвят за вашите завеси. Имайте предвид, че слънцето ще преминава през тях и това неизбежно ще промени цвета им.

По-ефирни или по-плътни завеси

Щампи и Принтове

Основно правило: Ако мебелите, завивките за леглата или килима ви са шарени, вземете си изчистени завеси. Обратното също е в сила: при изчистен дизайн на мебелите, можете да си купите завеси с принтове и щампи.

завеси с флорален принт

Колко дълги да бъдът завесите?

Ако имате радиатор под прозореца, би било непрактично да изберете завеси дълги да пода. Ако прозорецът, за който избирате завеси, ще се отваря често, също трябва да изберете къси завеси.

Още една интересна публикация по темата:
Как да избрем завеси за вкъщи?

Когато се налага да прикриете някои несъвършенства, като неравен под например, падащите да земята завеси са идеалният избор. Няма спор, че този тип завеси изглеждат много луксозно и придават съвсем различна атмосфера и настроение на стаята, но трябва да решите дали практичността или естетиката ще са водещи при вземането на решенията.

Къси завеси за прозорец

Това са част от съветите, които биха улеснили пазаруването на завеси. Все пак не забравяйте, че завесите ще бъдът във вашия дом и най-важното е на вас да ви харесват.

Вашият коментар