9 въпроса, които трябва да си зададем преди да купим жилище

Няма по-хубаво усещане, от това да се приберете в къщи след дълъг работен ден и да затворите вратата след себе си, знаейки, че това е вашия дом. Собствеността върху определено жилище ви позволява да го персонализирате напълно, според индивидуалните ви нужди и личния ви стил.
Освен, че идеята за покупка на жилище е много примамливо предложение, то тя е и голям ангажимент. Има определен момент, в който ще се почувствате готови за покупката на жилище и тогава ползите от тази покупка ще надвишат рисковете. Но, ако не сте готови за тази стъпка, това решение може да има сериозни последствия за начина ви на живот и финансовото състояние. Никой не мисли за запор на сметки и разоряване, но тези рискове са реални за мнозина.
Как да разберете дали сте готови?
Все пак за нищо няма гаранция, но има няколко прости характерни въпроса, които могат да ви помогнат. Задайте ги на себе си, преди да започнете процеса по закупуване на жилище. Направете малко проучване и ако се чувствате удовлетворени от отговорите, преминете на следващата стъпка – брокер на недвижими имоти.

Какво е финансовото ви състояние? – Бъдете честни!

Няма смисъл да се самозалъгвате за финансите си. Всеки етап в сделките с недвижими имоти е свързан с пари – и то много пари. Сключване на договори с ипотечни компании, нотариуси, брокерски къщи и други институции са свързани с заплащането на комисионна такса. Не ви трябват изненади в този момент, така че се подгответе. Ето и някои фактори, които биха били пречка при получаването на кредит:

Вашите доходи – Едни и същи ли са постъпленията ви всеки месец? Постоянният доход е с огромно предимство, защото повишава способността ви да плащате ипотеката си всеки месец.
Вашата заетост – Имате ли стабилна работа от дълго време или сменяте работните места често? Банките предпочитат купувачите да имат най-малко две години стаж в една комапния.
Вашите дългове – Имате ли студентски заеми, изплащате ли кола, надвишен баланс по кредитната ви карта?
Вашата кредитна история – Закъснявали ли сте с изплащането на предишни заеми? И дали все още имате такива просрочвания?
Вашите спестявания – Способността да направите авансово плащане е от голямо значение. В идеалния случай ще трябва да внесете определен процент от покупната цена на жилището.

Ако финансовото ви състояние не е перфектно, не се притеснявайте. Ще дойде моментът, когато всички фактори ще са на ваша страна. Намерете си стабилна работа и се задръжте на нея поне няколко години. Изчистете всички предишни задължения към банки и финансови институции. Опитайте се да отделяте определена сума от заплатата си всеки месец за вашите спестявания. Това може да отнеме известно време, но резултатите си заслужават.

Колко сте склонни да плащате на месец?

Когато отидете в банката, те ще разгледат финансовата ви история, ще направят някои изчисления и ще ви дадат предварително одобрение за определена сума пари. Тази сума е максимумът, който ще ви отпуснат и тя може да изглежда привлекателна за вас, но не забравяйте, че трябва да я изплатите заедно с лихвата. По-големият заем означава по-голяма месечна вноска. За да изплащате ипотеката, може да ви се наложи да се лишите от някои удобства – отиването на почивки, купуването на нови технологични джаджи и др. Седнете и сметнете колко пари харчите на месец. Помислете каква ще е релната вноска, която можете да си позволите, така че да ви остават.

Локация

Мислите ли да продължите да живеете в това населено място следващите 10 години? Харесва ли ви този град или тази държава, в които искате да си купите жилище? В предградията или в центъра искате да живеете? Къща или апартамент да бъде?
Не е задължително да ограничите търсенето си в една област, в днешните условия на урбаниция, можете да разширите малко периметъра. Представете си един ден от живота ви в избрабия от вас дом и помислете за предимствата и недостатъците, които предлага.

желан дом

Какво трябва да има дома ви?

Определете колко стаи желаете да има в дома ви. Удобно ли е за децата ви да ходят на училище в този район. Споделете всичките си изисквания с брокера ви, това ще помогне за отсяването на тези от тях, които не отговарят на изискванията ви.

Имате ли специфични изисквания?

Това е най-забавната част. Направете си списък с желания. Това са нещата, които могат да се окажат решаващи при крайния ви избор на жилище. Например:
Искам голяма кухня!
Искам двор!
Искам старинен/модерен дизайн!
Хубаво е да имате този списък още от самото начало, той ще ви насочи към правилния избор.

желан дом 2

Има ли неща, които със сигурност НЕ желаете?

Колкото е важно да знаете какво искате, толкова е важно и да знаете какво не искате. Например:
Далече от шумни улици!
Не желая квартал „Х“!
Хубаво е да знаете какво не искате, но бъдете отворен и не добавяйте излишни капризи в този списък, защото това ще ограничи избора ви и може да пропуснете мечтания дом, само заради някоя поправима претенция.

Каква поддръжка ще изисква новият ви дом?

Обзавеждане, ремонтни дейности, начин на отопление, охрана, а защо не и градинар, момче за почистване на басейна или лична камериерка? Отново топката е във вашите ръце и вие определяте от какво имате нужда и какво можете да си позволите.

желан дом 3

Къде виждате себе си след 5 години?

Притежанието на жилище е трайна инвестиция и трябва да се съобразите с това. Ако не знаете къде ще ви отвее вятъра, но държите да имате собствен дом, не влагайте всичките си средства в него. Ако не знаете дали ще запазите сегашното си работно място, дали ще се създадете семейство и дали ще останете в сегашния град, обмислете добре инвестицията си. Естествено винаги има вариант да отдадете жилищетото под наем, но това ли е целта ви?

Какво възнамерявате да правите с имота?

Краткия отговор на въпроса е „Да живея в него!“. Дали не търсите възможност за допълнителни доходи, чрез отдаване под наем или смятате, че това е мястото, където искате да остареете? Изяснете си истинската подбуда за тази покупка.

Отговаряйки на тези въпроси, ще си дадете представа какво търсите и как да го намерите. Бъдете честни със себе си!

Вашият коментар